KPSS soruşturması: ÖSYM eski başkanları ifadeye çağrıldı

KPSS soruşturması: ÖSYM eski başkanları ifadeye çağrıldı

ÖSYM eski başkanları Ünal Yarımağan ve Ali Demir, KPSS soruşturması kapsamında SMS ile ifadeye çağrıldı. Eski ösym başkanları “şüpheli” sıfatıyla ifade verecek.

A+A-

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2010 yılındaki KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin başlattığı soruşturma genişletiliyor. Bu kapsamda, ÖSYM eski başkanları Ünal Yarımağan ve Ali Demir de “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrıldı. ÖSYM eski başkanlarının Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) sistemi üzerinden SMS ile çağrıldığı öğrenildi.

Usulsüzlük iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmada ayrıca, 1 numaralı şüpheli olduğu belirtilen Fetullah Gülen hakkındaki dosya ayrılarak, ‘Devlette Paralel Yapı' iddialarına ilişkin ana soruşturmayı yürüten savcıya gönderildi.

Ne olmuştu?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) 10-11 Temmuz 2010'da gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının tamamı veya tamamına yakınını doğru yanıtlayan adayların teknik takibi sonrasında, bazı adayların sorulara sınavdan günler önce, para karşılığında ulaştığı belirlendi. Gazetelerdeki iddialara göre, adayların bir bölümü soruları 10 bin dolar karşılığında satın alırken bu miktar sınav yaklaştıkça azaldı.

Savcı, soru bankasını oluşturan üyelerin bilgisayarlarını ve telefonlarını incelemeye aldı, soruşturma başlatıldı.

Soruşturma, Eylül 2010'da yapılacak sınavların ertelenmesine neden oldu. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ortaöğretim ve önlisans mezunlarına yönelik KPSS'yle Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) erteledi.

Soruların sızması üzerine ertelenen KPSS'nin Eğitim Bilimleri sınavı 31 Ekim Pazar günü yapıldı. Sınava 294 bin 909 öğretmen adayı katıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), KPSS 2010 sınavında soruların çalındığı iddialarına rağmen öğretmen atamalarının iptal edilmeyeceğini açıkladı.

KPSS'deki kopya iddialarından ve ardından gelen öğretmen atamalarının gecikmesinden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la görüşerek bu iddialarının araştırılmasını istediği ileri sürüldü.

2010'daki KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin, 23 Mart'ta Ankara merkez olmak üzere 14 ilde operasyon başlatıldı.

Operasyon kapsamında, şu ana kadar, hakkında yakalama kararı çıkarılan 82 kişiden 75'i gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerden 7'si emniyetten serbest bırakılırken, 69 şüpheli adliyeye sevk edilmişti. Şüphelilerden 32'si tutuklanmıştı.

Şüphelilere, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak; resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, suç delillerini yok etme, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama ve temin etme” suçlamaları yöneltiliyor.

KPSS'de usulsüzlük soruşturmasına ilişkin açıklama yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “1435 şüphelinin bu yapıyla bağlantısı var” açıklaması yapmıştı.

Soruşturmada 1 numaralı şüphelinin Fethullah Gülen olduğu iddia edildi.

2010 yılında gerçekleştirdiği KPSS'de yaşanan kopya iddiasıyla ilgili adli soruşturmada, iptal edilen “eğitim bilimleri” sınavının yanı sıra, iptal edilmeyen “genel kültür” ve “genel yetenek” sınavlarının da incelemeye alındığı ileri sürüldü.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.