Kurtulmuş: Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılıdır

Kurtulmuş: Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygılıdır

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

A+A-

Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:

Türkiye Kuzey Irak'ta özellikle bahse konu olan bölgede hem peşmergelerin eğitimi hem de Musul'un DAEŞ'ten kurtarılması için görevlendirilen birliğin eğitimi için orada. Yasal çerçeve, merkezi Irak yönetiminin oluru ve zamanın Musul Valisi'nin davetiyle gelişmiştir. Türkiye oraya yeni gitmiyor. Oradaki varlığımız önemli bir şekilde 27 Eylül 2014'ten beri devam ediyor. Başika kampındaki eğitimler de Mart 2015'ten beri devam ediyor. 2400 Iraklı Musul muhafızı olarak orada eğitilmiştir.

TSK'nın oradaki varlığı, basındaki abartılı ve maksadını aşan yayınlar dolayısıyla abartılı şekilde kamuoyuna yansımıştır. Irak hükümetinde de ciddi hassasiyetler ortaya çıkmıştır. Anlıyoruz ve saygı duyuyoruz ancak Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyuyor. Merkezi hükümete karşı değil, onların da gücünü artıracak şekilde oradayız. Türkiye DAEŞ'le mücadelede Irak halkının yanındadır. Basında yer alan abartılı haberler sonucu Irak makamlarında ciddi hassasiyetler oluştu. Milli Savunma Bakanımız mevkidaşıyla telefonda konuştu, ayrıntılı bir şekilde kendisini bilgilendirdi. Başbakanımız da Irak Başbakanı'na bir mektup yazarak bilgilendirme yaptı.

Aralık 2004 tarihinde en son AB zirvesine davet edilmişti. 2005'te müzakere sürecinin başlamasıyla da rafa kaldırılmıştı. Başbakanımızın katıldığı zirvede, son derece verimli bir gündemle toplantı gerçekleşmiştir. Bizim açımızdan önemli sonuçlar elde edilmiştir. Başlı başına bu toplantının pozitif bir gündemle toplanması Türkiye için fevkalade önemliydi. Yılda iki kez bir araya geleceğiz. Güvenlik politikalarında işbirliği, diyalog mekanizmaları kullanılacak, terörizmle mücadele konusunda işbirliği sürdürülecek, parasal politika faslının açılmasına da karar verildi, ayrıca 5 faslın açılması gibi kararlar alınmıştır. Vize serbestisinin konuşulması ve mesafe alınması, mülteci konusunda ortak müzakere sürdürülmesi pozitiftir. Bu zirveyi son derece olumlu buluyoruz, Türkiye için bir dönüm noktasıdır./ajanslar

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.