Milletvekili Bartın: Hakkari'nin sağlık sorunları yıllardır çözülemiyor

Milletvekili Bartın: Hakkari'nin sağlık sorunları yıllardır çözülemiyor

Dem Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, meclise önerge sundu.

A+A-

Dem Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkari ve ilçelerinin sağlık sorunlarıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi. 

Hakkari'nin sağlık sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyan Milletvekili  Bartın şunlara değendi: "Hakkari sık sık sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlarla gündeme gelmektedir. Gelişmişlik düzeyinde 81 ilde 78'inci sırada olan, işsizlik ve yoksulluk sorunları kıskacındaki Hakkari sağlık, eğitim ve ulaşım hizmetlerinden de yeterince faydalanamamaktadır. Hastanelerin yetersiz olduğu, doktor ve ekipmanın bulunmadığı Hakkari’de sağlığa ilişkin sorunlar uzun yıllardır çözülmemektedir. Hastanelerin hastalara ilk müdahaleyi yapacak veya tedavi edebilecek donanıma sahip olmadığı ilimizde acil hastalar bu kadar uzun mesafeden Van’a sevk edilmek zorunda kalmaktadır. Sevk süresinin hastaların sağlığına önemli ölçüde zarar verdiği bu durum ile hastalar vefat veya kalıcı hasarlarla yüz yüze kalmaktadır.

Hakkâri ve ilçelerinde birer devlet hastanesinin bulunduğu bölgede ikinci basamak olarak kabul edilen hastanelerin ileri müdahale kapasiteleri bulunmamakta, acil durumdaki hastalara müdahalede yetersiz kalınmaktadır. İkinci basamak olarak konumlandırılan bölge hastanelerinde malzeme ve sağlık personeli yetersizliği üçüncü basamak hastanelere sevki kaçınılmaz kılmaktadır. Aynı sorun, kanser gibi ağır hastalıklar için de sağlığa erişim konusunda sıkıntılar yaşatmaktadır.  Son zamanlarda kalp krizi sonucu hayatını kaybeden onlarca insan bulunmaktadır. Adli tıp uzmanının da bulunmadığı ilçede yine otopsi için insanlar Hakkari’ye götürülmekte hem cenaze hem cenaze yakını sabahlara kadar bekletilerek her anlamda insan haklarına aykırı bir durum yaşatılmaktadır. Bir diğer örnek de Hakkari Devlet Hastanesinde bazı branşlarda doktor olmaması üzerine hastaların Çukurca’da tedavi görmesidir.

Hakkari Devlet Hastanesinde bazı branşlarda doktor yetersizliği nedeniyle şimdiye kadar Van ve diğer illere yönelen hastalar bu defa ilçe hastanelerinde tedavi olmanın yolunu aramaktadır. Hüseyin Kurt isimli vatandaşın iki aydır Hakkari Devlet Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoru olmadığı için çocuğunu Çukurca Devlet Hastanesine götürmek zorunda kaldığı haberi basına da yansımıştır. Kar yağışlı ve soğuk havaya rağmen oğlu Muhammed İsak Kurt’u Çukurca’ya tedavi etmeye götürdüğünü söyleyen Baba Kurt aralık ayının başında bir diğer oğlu Yıldıray Kurt’u da Şemdinli Devlet Hastanesine götürüp ameliyat ettirmek zorunda kalmıştır. Yine bir başka hasta ise Hakkari devlet hastanesinde bulamadığı ilacını almak için Çukurca Devlet Hastanesine gitmek durumunda kalmıştır. 2011 yılında yapımına başlanan ve 2014’te hizmet vermeye başlayan Çukurca ilçesindeki devlet hastanesinde sadece Kadın Doğum, Ortopedi, Aile Hekimliği, Dahiliye, Kulak Burun Boğaz, Üroloji branşlarında doktorlar hizmet vermekte, diğer branşlardaki sağlık hizmetlerine ise erişim sağlanamamaktadır. Havaalanın 2015 yılında açıldığı Hakkari’yi, dışarıya bağlayan tek karayolu bulunmakta, Zap Vadisi ile paralel ilerleyen ve derin uçurumların olduğu Van-Hakkâri Karayolu’nda sık sık kazalar, yağışlı havalarda toprak kayması ve çökmeler yaşanmaktadır.

Hakkari’de Yaklaşık 80 kilometrelik Hakkâri-Yüksekova karayolu, son yıllarda yeni tüneller ve köprüler yapılarak genişletilse de çalışmaların henüz tamamlanmaması nedeniyle Hakkari-Yüksekova karayolunda 22 Ağustos'ta Barış Anneleri Adalet Safalı ve Perişan Akçelik ile Akçelik'in oğlu Cihan Akçelik'in öldüğü kazada ağır yaralanan avukat Erdal Safalı kentte ulaşım ve sağlık alanında yaşanan eksiklikler nedeniyle önce Yüksekova Devlet Hastanesi’ne oradan Hakkâri Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiş,  12 saat sonra Van’a götürülerek tedavi altına alınmış ve uzun süren tedavi sürecinin ardından hayatını kaybetmiştir. Bütün bunlar bölgede sağlık alanında yaşanan sorunlara ilişkin acı tablolardan bazılarıdır. "Hakkâri'de sağlık hizmeti alanında yaşanan sorunlara ilişkin" 7/3389 sıra sayılı yazılı soru önergemize cevaben “... Hakkari ilimize 112. DHY kurası ile 119 ve 113. DHY kurası ile 54 tabip ve uzman hekim ataması yapılmıştır. Ayrıca olağanüstü hallerin oluşması durumunda da mevcut sağlık hizmeti, sağlık personeli görevlendirilmesi yöntemiyle de desteklenmektedir. Hali hazırda hizmet veren tüm sağlık tesislerimizin tadilat ve onarımları yapılmakta olup vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gerekli olan tüm tedbirler alınmaktadır.

Sağlık hizmetlerinin sunumu açısından herhangi bir aksaklık yaşanmamaktadır.” Denilerek Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli bilgilendirme yeterince yapılmamıştır, sorunlar görmezden gelinmiştir. Ayrıca Şemdinli ve Derecik ilçeleriyle Esendere beldesi başta olmak üzere toplam 200 bine yakın bir nüfusa sahip bölgeye hizmet veren Yüksekova Devlet Hastanesi’nde anjiyo, yanık ünitesi gibi birçok bölüm bulunmamaktadır. Hastanede doktor, diğer personeli ve tıbbi malzemedeki mevcut eksiklikler nedeniyle başta kalp ve damar rahatsızlıkları gibi hastalıkları olan yurttaşlar Hakkari ve Van'a sevk ediliyor. Maddi ve manevi birçok mağduriyet yaşanıyor. Gerek bölgeden tarafıma iletilen gerekse basına yansıyan Hakkari ve İlçelerinde yaşanan birbiriyle ilintili sağlık ve yol konusundaki sorunların giderilmesi büyük önem arz etmektedir"

Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, cevaplaması istemiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya şu soruları sordu?

Bu bağlamda;

1.      Hakkari ve ilçelerinde sağlık alanında yaşanan sorunlardan Bakanlığınız haberdar mıdır?

2.      Hastanelerin yetersiz olduğu, doktor ve ekipmanın bulunmadığı Hakkari’de sağlığa ilişkin sorunların uzun yıllardır çözülmemesinin gerekçesi nedir?

3.      Bölge hastanelerinin 3. Basamak hastanelere dönüştürülmesine ilişkin bir çalışmanız var mıdır/ olacak mıdır?

4.      Hakkari ve ilçelerinde kaç branşta doktor eksikliği vardır? Doktor eksikliğinin giderilmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?

5.      Hakkari ilinde 112. DHY kurası ile 119 ve 113. DHY kurası ile yapılan 54 tabip ve uzman hekim ataması hangi branşlardan oluşmaktadır, hangi hastanelere atamaları yapılmıştır ve kentin hastanelerinde boşta kalan kadro sayısı kaçtır?

6.      Yaklaşık 200 bin nüfusa hizmet veren Yüksekova Devlet Hastanesi’nde mevcut eksikliklerin tespitine ve taleplere ilişkin bir çalışmanız var mıdır? Bu eksiklikler ne zaman giderilecektir?

7.      2002’den bu yana Hakkâri’de sağlık merkezlerine yapılan başvurular sonucunda meydana gelen ölüm ve engellilik durumu nedeniyle açılan dava sayısı kaçtır ve kaçı aleyhinize sonuçlanmıştır?

8.      Önergemize “Ayrıca olağanüstü hallerin oluşması durumunda da mevcut sağlık hizmeti, sağlık personeli görevlendirilmesi yöntemiyle de desteklenmektedir.” Şeklinde verilen cevap kapsamına giren “olağanüstü haller" hangileridir ve bu kapsamda en son ne zaman görevlendirilmeler yapılmıştır?

9.      Hakkâri’de sağlık hizmeti veren merkezlerdeki tadilat çalışmaları ne zaman tamamlanıp eksiksiz hale getirilecektir?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum