Prof. Dr. Görür: Hakkari’de büyük bir deprem olabilir

Prof. Dr. Görür: Hakkari’de büyük bir deprem olabilir

Prof. Dr. Naci Görür Kahramanmaraş depreminin Doğu Anadolu fay hattındaki depremler nedeniyle, Hakkari’de büyük bir deprem olabileceği uyarısı yaptı.

A+A-

Jeofizikçi Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'daki 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından NTV canlı yayınına katılarak soruları yanıtladı.

Prof. Dr. Naci Görür'ün açıklamalarından satır başları:

"Hakkari yöresinde büyük bir deprem olabilir"

Benim bir öngörüm var. Ben Hakkari yöresinde de sıkıntı olabilir diyorum. Maraş depremleri Doğu Anadolu'yu hareket ettirdi ya Arabistan levhası kuzeye doğru gitti. Kuzeyde Hakkari yöresinin sıkıştırmış olabileceğini düşünüyorum. Orayı da bilimsel öngörüyle uyarıyorum. Dikkatli olmak lazım diyorum, zaman söyleyemiyorum.

"Bingöl Karlıova'yla Göynük arasında 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz"

Doğu Anadolu fayında olan bu hareketler özellikle kuzey kısmında yani Bingöl Karlıova'yla Göynük arasında olabilecek bir hareket ki orada deprem bekliyoruz 7.2. Kuzey Anadolu fayını belli ölçüde kırılmamış kesimini de tetikleyecektir. Unutmayın 1939 Erzincan depremi 1971 Bingöl depremini tetiklemiştir.

Yani bu tetikleme denince bu oluyor arkasına diğeri oluyor diye anlaşılıyor, öyle değil. Enerji transferleri birbirleriyle geometrik ilişkide olan faylarda mümkündür. Ben şimdi bu Doğu Anadolu fayının büyük hareketleri sonucu özellikle Bingöl'den Erzincan'a kadar olan o kesimde de hareket hızlandırmış olabileceğini düşünüyorum."

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.