Rus aşısı Sputnik V Ukrayna'yı karıştırdı

Rus aşısı Sputnik V Ukrayna'yı karıştırdı

Ukrayna'nın Rusya ile Batı arasındaki sıkışmışlığı, korona virüsü aşılarında da gerilim yarattı. Bir ilaç firması, Rusya yanlısı bir vekilin de desteğiyle Rus aşısı Sputnik V'in onaylanması için başvuruda bulundu.

A+A-

Ukrayna'da Batı yanlılarıyla Rusya yanlıları arasındaki gerilim korona virüsüyle mücadeleye de yansıdı. Bir ilaç firmasının Rus aşısı Sputnik V'in ülkede acil kullanım onayı için başvuruda bulunması, Batı yanlısı hükümeti zor durumda bıraktı.

Tartışma, Ukranalı ilaç firması Biolik'in, Rus aşısı Sputnik V'in ülkede acil kullanım ruhsatı aldığını açıklamasıyla patlak verdi. Bu başvurunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla tanınan, muhalefetin de önde gelen isimlerinden olan Viktor Medvedchuk tarafından da desteklendiği belirtiliyor.

'FAZ-3 TAMAMLANMADAN ONAY VERİLEMEZ'

Ukrayna hükümetiyse, Sputnik V'e hızlı bir onay verecek gibi görünmüyor. Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, bir söyleşide aşıyı 'Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullandığı hibrid bir silah' olarak niteledi. Ukrayna Sağlık Bakanlığı başvuru hakkında resmi açıklama yapmazken, Rus ajansı Interfax'a konuşan Sağlık Bakanı Yardımcısı Viktor Lyashko 'sadece klinik denemeleri tamamlanmış aşıları kullanacaklarını' söyledi. Sputnik V aşısının Faz-3 denemeleri hâlâ devam ediyor.

ZELENSKİY: NEDEN ALMADIĞIMIZI ANLATAMAYABİLİRİZ

Bununla birlikte, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçtiğimiz ay New York Times gazetesiyle söyleşisinde, bu aşının 'Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bilgi savaşında kullanılacağı' yorumu yapsa da, "Eğer Amerika ve Avrupa aşı vermezse, Ukrayna halkına Rusya'dan neden aşı alınmadığını izah etmek imkânsız olur. Bunu ölen herhangi bir kimseye anlatamazsınız" demişti. (DIŞ HABERLER)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.