Rusya’da darbe girişimi: Tanklar sokağa indi!

Rusya’da darbe girişimi: Tanklar sokağa indi!

Rusya’nın paralı asker şirketi Wagner’in dün gece başlattığı isyan Rusya’yı karıştırdı. Rusya Savunma Bakanlığı’nı askerlerine saldırmakla suçlayan Wagner lideri Prigojin, “Hepimiz ölmeye hazırız. Çünkü biz vatan ile Rus halkı için ölüyoruz. Rus halkını,

A+A-

Rusya dün geceden beridir tarihinin en unutulmaz anlarından birini yaşıyor. Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak bilinen Wagner isimli paralı asker grubu dün akşam saatlerinde Rus ordusuna karşı taaruza geçti. Wagner askerlerinin Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan atışlarla vurulduğunu iddia ederek Rus ordusunu ihanetle suçladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Wagner’in cephe gerisindeki askeri kamplarını vurduğu yönündeki iddiaları reddetti.

Rusya Savunma Bakanlığı iddiaları reddetti

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “(Wagner lideri) Yevgeniy Prigojin adına sosyal medyada yayılan ve Rusya Savunma Bakanlığı’nın, özel askeri şirket Wagner’in cephe gerisindeki kamplarına saldırı düzenlediği iddiasını içeren açıklama ve video görüntülerinin hiçbiri gerçekle bağdaşmamaktadır. Bunlar birer bilgi provokasyonudur.” denildi.

Prigojin: Askeri tesisleri ele geçirdik

Rusya ve Wagner arasında büyüyen krizde karşılıklı açıklamaların ardından olaylar daha da alevlenmeye başladı. Prigojin, Moskova otoyolunda bir helikopterin Wagner tarafından düşürüldüğünü iddia etti. Wagner lideri Prigojin yaptığı açıklamada “Bir kez daha herkesi uyarıyorum. Kimse bizi ortadan kaldıramaz. Hedefimiz var. Hepimiz ölmeye hazırız. Çünkü biz vatan ile Rus halkı için ölüyoruz. Rus halkını sivilleri vuranlardan kurtarmak lazım. Rostov’da az önce helikopterlerle sivillere ateş açıldı. Pilotlardan biri vurma emrine uymadı” dedi.

Tanklar sokağa indi

Başta Moskova olmak üzere Rusya’nın birçok bölgesinde zırhlı araçlar ve tanklar sokağa inerek Wagner’e karşı önlem alıyor. Dün geceden itibaren Rusya’nın çeşitli bölgelerinden çatışma sesleri de gelmeye başladı. Rusya’nın bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilerek vatandaşlar uyarıldı.

Kremlin Sözcüsü: Gerekli tüm önlemler alındı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Devlet Başkanı Putin’e olaylarla ilgili gerekli bilgilendirilmenin yapıldığını söyledi.

Prigojin ‘askeri ayaklanma çağrısı yapma’ iddiasıyla yargılanacak

Bununla beraber Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi de Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Prigojin’in eylemleriyle ilgili olarak ‘silahlı ayaklanma çağrısı yapma’ suçlaması üstünden ceza davası açtığını duyurdu. Terörle Mücadele Komitesi’nin açıklamasında, “Yevgeni Prigojin tarafından yayılan iddiaların hiçbir dayanağı bulunmuyor. Bu yasadışı eylemlerin derhal son bulmasını talep ediyoruz” denildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.