Soma davası ara karar için ertelendi

Soma davası ara karar için ertelendi

301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetiyle ilgili 6’sı tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın altıncı duruşmasının sekizinci celsesi görüldü.

A+A-

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan iş cinayetiyle ilgili 6'sı tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın altıncı duruşmasının sekizinci celsesi görüldü.

İzmir'deki Aliağa Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan altı sanık, jandarma ve polis eşliğinde davanın görüleceği yere getirildi. Sanıklar, duruşma salonuna geniş güvenlik önlemleri altında alındı.

Duruşmaya yaşamını yitiren madencilerin aileleri ve avukatlar katıldı.

Bugünkü duruşmada sanık avukatlarının talebi üzerine daha önce mahkemede verdikleri ifadelerde çelişkilerin bulunduğu iddia edilen tanıklar Recep Doğan, Ramazan Akkoç, Serdar Tavukçu yeniden dinlendi. Üç tanığa sanık avukatları tarafından çelişkilerin giderilmesi amacıyla sorular yöneltildi.

Soruların bazılarının ifadelerle örtüşmesi üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı müdahale etti. Hakim Ballı, tanıklara yöneltilen soruların çelişkilerin giderilmesine yönelik olması uyarısında bulundu.

‘Seyirci baskısı altındayız'

Tanıkların dinlenmesi sırasında sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit, madenci ailelerini kast ederek, “Seyirci baskısı altındayız. Yeteri kadar savunma yapamıyoruz” dedi. Koçyiğit'in bu sözleri madenci ailelerinin tepkisine neden oldu. Salonda gergin anlar yaşandı. Madenci aileleri, seyirci olmadıklarını yakınlarını kaybettiklerini söyledi. Mahkeme Başkanı Ballı, müdahale ederek salondakileri susturarak gerginliğin büyümesini önledi.

Üç tanığın tekrar dinlenmesinin ardından müşteki avukatlarının talebi üzerinde tutuksuz olarak yargılanan madende emniyetçi olarak görev yapan Mehmet Uçkun'un ifadelerine başvuruldu. Uçkun'a olay günü madende kullandığı sensörle ilgili sorular yöneltildi.

‘Hatırlamıyorum'

Mahkeme Başkanı Ballı, tarafından olay günü madendeki sensör değerleri açıklandı.

Sensör değerlerinin olay günü 14:37 sıralarında 523 ppm değerlerini göstermesi tutuksuz sanık Uçkun'a soruldu. Yüksek seyreden değerlerin olduğu sıralarda madenin neresinde bulunduğu sorusu üzerine Uçkun, madendeki kazanın ardından trafik kazası geçirdiği için hafıza kayıpları yaşadığını belirtip, “Dinamit atımına gitmiş olabilirim. Hatırlamıyorum” diye yanıt verdi.

‘Maskeler faciadan sonra kullanılmaya başlandı'

Uçkun'un dinlenmesinin ardından yaşamını yitiren madenci kardeşlerden Sami Yıldırım ve İlkay Yıldırım'ın ağabeyleri Sezai Yıldırım katılan sıfatıyla ifade verdi.

2005 yılından beri madencilik yaptığını ve Atabacası'nda görev yaptığını belirten Yıldırım, “Kullandığımız maskeler, ferdi kurtarıcı maskesi değildi. Ferdi kurtarıcı maskesi olsaydı, kardeşlerim ölmezdi. Bu maskeler faciadan sonra kullanılmaya başlandı” dedi.

Yıldırım'ın ardından madende eşi Muhammet Girgin'i kaybeden Derya Girgin de katılan sıfatıyla dinlendi.

Eşinin S Panosu'nda çalıştığını anlatan Girgin, tutuklu sanıklardan İsmail Adalı'nın madende çalışan işçilere kart bastırarak o gün mesaideymiş gibi gösterdiğini ancak madene sokmayarak köpeklerine baktırdığını ve şahsi işlerini yaptırdığını söyledi.

Katılanların dinlenilmesinin ardından mahkeme, ara karar vermek üzere duruşmayı 26 Şubat Cuma gününe erteledi.

Ne olmuştu?

Manisa Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili altısı tutuklu, 46 kişi yargılanıyor. 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer alıyor.

230 sayfalık iddianamede tutuklu sanıklar TCK 81. madde kapsamında “olası kasıtla insan öldürme ve yaralamak” ile suçlanıyor. Bu suç kapsamında tutuklu sekiz sanığın 301 kez 20 ile 25 yıl ve “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2'den yani “bilinçli taksirle insan öldürmek”ten suçlandı. 37 tutuksuz şüphelinin 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ancak bu kişilerden 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi.

Mahkeme, 25 Aralık 2015'teki duruşmada, sekiz tutuklu sanıktan emniyet vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın tahliyesine karar vermişti.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.