Soma davasında 6’ncı duruşma görülüyor

Soma davasında 6’ncı duruşma görülüyor

301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetiyle ilgili 6’sı tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın 6’ncı duruşması görülüyor.

A+A-

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan iş cinayetiyle ilgili 6'sı tutuklu 46 kişi hakkında açılan davanın 6'ncı duruşmasının ilk oturumu Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Duruşmaya sanık ve müşteki avukatları ile madenci yakınları katıldı. Polis duruşma salonu çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alırken, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, aileler ve gazeteciler yapılan aramaların ardından salona alındı.

Duruşmada ilk olarak madende işyeri hekimi olarak çalışan Mehmet Serdar Ayanoğlu ve Caner Süer tanık olarak dinlendi.

İfadesi alınanlardan işyeri hekimi Caner Süer ise, hekimler arasındaki koordinasyonu kendisinin sağladığını belirterek, baş ağrısı, kusma, zehirlenme gibi şikayetlerden çok fazla başvuru olmadığını iddia etti.

Ocakta daha çok kas ağrısı gibi mesleki rahatsızlıkların ortaya çıktığını söyleyen Süer, çalıştığı süre boyunca baş ağrısı, kusma ve bulantı konusunda karbonmonoksit zehirlenmesi gibi bir şüphe duymadığını, bunu belirlemek için yapılması gereken kan testini de çalıştığı dönem boyunca hiç yapmadığını söyledi.

Müşteki avukatlarından Berrin Demir'in işçilerden birinin çalıştığı esnada iş kazası geçirmesine rağmen “burkulma” vakası şeklinde rapor verildiğini belirterek iş yerinde işçi sağlığı ile ilgili yalan yanlış raporlar tutulduğunu söylemesi üzerine, salonda bulunan madenci yakınları duruma tepki gösterdi.

Mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası verirken, adliye binası önünde açıklama yapan CHP'li yöneticiler ise Soma davasında suçlulara verilecek cezanın önemine dikkat çekerek, davanın takipçisi olacaklarını belirtti.

Ne olmuştu?

Manisa Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili altısı tutuklu, 46 kişi yargılanıyor. 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer alıyor.

230 sayfalık iddianamede tutuklu sanıklar TCK 81. madde kapsamında “olası kasıtla insan öldürme ve yaralamak” ile suçlanıyor. Bu suç kapsamında tutuklu sekiz sanığın 301 kez 20 ile 25 yıl ve “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2'den yani “bilinçli taksirle insan öldürmek”ten suçlandı. 37 tutuksuz şüphelinin 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. Ancak bu kişilerden 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi.

Mahkeme, 25 Aralık 2015'teki duruşmada, sekiz tutuklu sanıktan emniyet vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın tahliyesine karar vermişti./İMC

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.