Yeni Zelanda Başbakanı Ardern: Virüse karşı ilk savaşı kazandık

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern: Virüse karşı ilk savaşı kazandık

Korona virüsü salgınını çok sıkı önlemlerle büyük ölçüde kontrol altına alan Yeni Zelanda'da karantina önlemleri bu gece itibarıyla hafifletiliyor. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, toplum içinde yayılmayı tamamen kestiklerini belirterek, 'O savaşı k

A+A-

Korona virüsüne karşı kararlı tavrıyla öne çıkan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, virüsün toplum içinde yayılma riskini ortadan kaldırdıklarını ilan etti. “Yeni Zelanda'da toplum içinde tespit edilmeden yayılma kalmadı. O savaşı kazandık” diyen Ardern, “Ancak bu şekilde devam etmek istiyorsak tetikte olmalıyız” uyarısında bulundu. Ardern, ülkedeki sıkı karantina önlemlerinin de bu geceden itibaren kademeli olarak hafifletileceğini açıkladı.

Yeni Zelanda'nın ‘en kötüsünün atlatıldığını' belirten Ardern, bu gece saat 23:59 itibarıyla ülkede dört haftadır süren karantinanın kademeli olarak kaldırılacağını duyurdu. Dördüncü seviye karantina önlemleri süresince Yeni Zelanda'da neredeyse tüm iş yerleri ve okullar kapatılmış, insanlara market alışverişleri ve kısa yürüyüşler hariç evlerinden çıkmamaları uyarısı yapılmıştı.

‘NELER OLABİLECEĞİNİ TAHMİN EDEMEYİZ'

Ardern, önlemlerin hafifletileceğini ancak bu süreçten sonra ‘neler olabileceğini tahmin etmenin hiçbir yolu olmadığını' dile getirdi. Yeni Zelanda Başbakanı,  insanların birbirleriyle daha fazla temas kurduğu ‘üçüncü seviyenin' bazı riskler getireceğini vurguladı.

Bu kapsamda Yeni Zelanda'da küçük dükkanlar iş başı yapacak ve restoranlar yavaş yavaş açılacak. Evden çalışacak durumu olmayan ve ebeveynlerinin işe dönmesi gereken 10 yaşından küçük çocuklar için okullar çarşamba günü açılacak.

‘EKONOMİYİ AÇIYORUZ, SOSYAL HAYATLARI DEĞİL'

Salı gününden itibaren 1 milyon Yeni Zelandalının iş başı yapacağı ülkede, çalışanların sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyması bekleniyor. ‘Sosyal çevrenin fazla genişletilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan Ardern, “Ekonomiyi açıyoruz, ama insanların sosyal hayatlarını açmıyoruz” ifadelerini kullandı.

BULAŞMA RİSKİ YÜZDE 0.4'ÜN ALTINDA

Ardern, çoğu ülkede yüzde 2.5 olan yayılma oranının, Yeni Zelanda'da yüzde 0.4'ün altında olduğunu söyledi ve karantina önlemlerini ikinci seviyeye düşürmeden önce iki hafta boyunca üçüncü aşamada seyredeceğini dile getirdi. Yeni Zelanda ve Avustralya arasında önümüzdeki günlerde ‘Trans-Tasman balonu' oluşturulabileceğini ve muhtemelen iki ülke arasındaki seyahat kısıtlamalarının da hafifletilebileceğini söyleyen Ardern, temas takip uygulamasının ülkede önümüzdeki iki hafta içinde yürürlüğe gireceğini ifade etti.

‘VAKALARIN KAYNAĞINI BİLİYORUZ'

Yeni Zelanda Genel Sağlık Müdürü Ashley Bloomfield de, virüsün yayılma riskinin ortadan kaldırıldığını ancak bunun ‘sıfır vaka' anlamına gelmediğini söyledi. Bloomfield, Covid-19'un ‘zor bir virüs olduğunu' dile getirdi ve pazartesi günü 90 yaşında bir kadının kişinin salgın nedeniyle öldüğünü aktardı. 19 kişinin öldüğü Yeni Zelanda'da ‘muhtemelen dört vaka daha olduğunu' söyledi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.