Yeşil Sol Parti’de kongre için hedef eylül ayı

Yeşil Sol Parti’de kongre için hedef eylül ayı

Özeleştiri sürecini devam ettiren HDP ve Yeşil Sol Parti, kongreyi tartışmaya başladı. Kongreyi Yeşil Sol Parti çatısı altında gerçekleştirme eğilimi öne çıkarken tarih olarak eylül hedefleniyor.

A+A-

Seçimlerden sonra ortaya çıkan sonuçlara ilişkin kapsamlı bir değerlendirme süreci başlatan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tüm kurullarında özeleştiri ve yeniden yapılanma tartışmaları başladı.  

Bu süreç devam ederken Parti Sözcüsü Ebru Günay’ın gerçekleştirileceğini duyurduğu büyük kongrenin teknik süreçleri ve tarihi de tartışılmaya başlandı. Parti yetkilileri olağanüstü büyük kongre tarihinin parti kurulları ve il-ilçe örgütleri ile yapılacak toplantıların sonucunda netleşeceğini ifade ederken Meclis’in açılacağı 1 Ekim’den önce kongre sürecinin tamamlanmasının arzulandığı kaydediliyor.

HEDEF EYLÜL’DE KONGRE

HDP, yaz boyunca yapılacak toplantılar ve düzenlenecek konferanslarda seçim sonuçlarındaki eksikliklerden partinin siyaset yapma biçimine, yeniden yapılanmaya uygun inşa edilecek yeni kurumsal mekanizmalardan örgütlenme yöntemine kadar pek çok başlığı tartışacak. Bu çerçevede partinin bileşen hukukunun yeniden değerlendirilmesi, kurulan, kurulacak ittifaklarla ilişkilerin de masaya yatırılması bekleniyor. Tüm bu tartışmaların tamamlanması ve cevap aranan sorulara ortak yanıtlar bulunmasının ardından eylül ayında kongrenin gerçekleşmesi hedefleniyor.

HDP DEĞİL YEŞİL SOL KONGRESİ

HDP için cevabı aranan bir soru da kongreye hangi partinin çatısı altında gidileceği. Seçimlere HDP’nin kapatılma riski sebebiyle bileşeni olan Yeşil Sol Parti çatısı altında giren HDP’nin kongre için de aynı yöntemi işletmesi masadaki en güçlü seçenek. Gerekçeyse kapatma davasındaki bilinmezliğin ve kapatılma riskinin hâlâ devam etmesi.

YEŞİL SOL VE HDP, KONGRE GÜNDEMLİ ORTAK MYK DÜZENLEYECEK

HDP’de planlamalar bu doğrultuda ilerlerken Yeşil Sol Parti ile kongre gündemli müzakereler de başladı. HDP yetkilileri bu konudaki esas karar vericinin Yeşil Sol Parti olduğunu kaydederken Yeşil Sol Parti yönetimi de seçim öncesinde olduğu gibi kongre sürecinde de dayanışmacı ve kolaylaştırıcı tutumun süreceğini ancak bu konudaki müzakere sürecinin henüz tamamlanmadığını ifade ediyor. Yeşil Sol Parti’nin 10 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten yöneticiler, parti yapısında köklü değişiklikleri getirmesi muhtemel bir kongre için tartışmaların çok boyutlu yürütülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

İki partinin yöneticileri, kongre sürecini tartışmak üzere bugün ortak bir MYK toplantısı düzenleyecek. Kongre sürecine ilişkin tam mutabakat oluşur oluşmaz da iki partinin yetkililerinin görev alacağı bir “kongre hazırlık komisyonu” kurulması planlanıyor.

Yeşil Sol Parti’nin olağanüstü kongresi 16 Ekim 2022’de gerçekleşmiş, Çiğdem Kılıçgün ve İbrahim Akın Eş Sözcü olarak seçilmişti. Yeşil Sol Parti için eylülde yapılması planlanan bir kongre, son kongrenin üzerinden 2 yıl geçmemiş olduğu için “olağanüstü” sıfatını taşıyacak. Siyasi partilerin olağan büyük kongrelerinde yasa gereği il ve ilçe kongrelerinin tamamlanmış olması gerekirken olağanüstü kongrelerde ise bu zorunluluk bulunmuyor. Bir önceki kongre için tamamlanmış olan il ve ilçe kongreleri yeterli sayılırken kongreden sonra eksik olan il ve ilçe kongrelerinin tamamlanmasına olanak sağlanıyor. 

EŞBAŞKAN, YÖNETİM VE TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Yeşil Sol Parti ile kongreye gidilmesi halinde kongrede eş genel başkan ve parti meclisi seçimlerinin yapılmasının yanı sıra yaz boyunca yürütülecek tartışmalarda ortaklaşılan yenilikler için parti tüzüğünde düzenlemelerin yapılması bekleniyor. Parti içinde kurulması muhtemel yeni mekanizmalar, bileşen siyasi partilerle işletilen hukuk ve örgütsel yapıya dair olası düzenlemelerin bir kısmının tüzük değişikliğini gerektirebileceği ifade ediliyor. Bunların yanı sıra HDP’nin tüzüğünde olan ancak Yeşil Sol Parti’nin tüzüğünde olmayan ve HDP geleneğinin vazgeçilmezi bazı maddelerin de bu kongrede Yeşil Sol Parti tüzüğüne eklenmesinin gündeme alınabileceği ifade ediliyor.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE  

Kongre gündeminde olması beklenen bir başka konu da partinin isim değişikliği. Seçim sürecinde Yeşil Sol Parti isminin seçmende kafa karışıklığı ve aidiyet eksikliği yarattığı tespiti yapılan partinin kongresinde HDP ve öncülü siyasi partilerin isimlerini hatırlatan bir ismin benimsenmesi ve isim değişikliğine gidilmesi muhtemel. Yeşil Sol Parti yetkilileri, isim değişikliği gibi “radikal” bazı düzenlemeler tartışılırken Yeşil Sol Parti’nin politik hattı ve çizgisinden vazgeçilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.  

SANCAR VE BULDAN HDP’DE

Yeşil Sol Parti ile gidilmesi muhtemel kongreye ilişkin süreç ilerlerken HDP ile ilgili tüm süreçlerdeyse Eş Genel Başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan'ın temsiliyeti sürecek. Meclis’e giren 57 Yeşil Sol Parti milletvekilinin aksine Buldan ve Sancar, Meclis’te HDP milletvekili olarak görev alacak. / gazete duvar

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.