Yüksekova'da 'ekmek parası' ipin ucunda

Yüksekova'da 'ekmek parası' ipin ucunda

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde vatandaşlar, bellerine bağladıkları iple güvenlik tedbiri aldıktan sonra binaların çatısında biriken kar kütlelerini temizleyerek geçimini sağlamaya çalışıyor.

A+A-

MUSA DÜZENCİ / YÜKSEKOVAGÜNDEM

fotoic.jpg

Kış mevsiminin oldukça sert Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kar ve soğuk havalar yaşamı olumsuz etkiliyor. Çatılarda tehlike oluşturan kar birikintileri ise kimilerinin geçim kaynağı oldu.


Genellikle 2-3 kişilik ekiplerce yapılan kar temizleme işleminde işçiler, metrelerce yüksekten düşmemek için bir ucunu beline bağladığı ipin diğer ucunu çatıdaki başka bir noktaya sabitliyor. Ekiptekilerden biri de önlem olarak belli bir noktaya sabitlenen ipin ucunu tutarak temizlik işi yapan arkadaşının güvenliğini sağlamaya çalışıyor.

Metrelerce yükseklikte çalışma yürüten kar temizleyicileri, günlük 100-150 liraya çalışıyor.

İsmail Renda isimli vatandaş günlük 150 liraya çatı temizlediklerini söyleyerek, "Kar yağışından dolayı binaların çatılarında çok kar birikti. Kışın genellikle bu işi yapıyoruz. zorda olsa ekmeğimiz çıkıyor" dedi.


Yüksekova'da 'ekmek parası' ipin ucunda 2

'KAR YAĞDIĞI ZAMAN BİZLER İÇİNDE BİR HAFTALIK İŞ ÇIKIYOR'

Musa Kaya isimli vatandaş ise, "Çatıda biriken kar yaklaşık 1 buçuk metre civarında ve biz çatıları temizlemesek çatılar çökebilir. -15 dereceyi bulan havada mecbur çalışıyoruz. Çıktığımız binaların çatısında ip yardımıyla güvenliğimizi alıyoruz. Bu şekilde günlük 150-200 liraya çalışıyoruz. Kar yağdığı zaman bizler içinde bir haftalık iş çıkıyor" dedi.


Yüksekova'da 'ekmek parası' ipin ucunda 4

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.