Yüksekovalı Usta, 35 yıldır bu mesleği yapıyor

Yüksekovalı Usta, 35 yıldır bu mesleği yapıyor

Yüksekova’da ikamet eden Mehmet Salih Bartın, küçük yaşlarda başladığı tornacılık mesleğini 35 yıldır aralıksız sürdürüyor.

A+A-

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde esnaflık yapan vatandaşların hikayelerini her hafta sizler için “Bizden Hikayeler” başlığı altında yayımlamaya devam ediyoruz.

Bu hafta, ilçenin Esendere yolu üzerinde bulunan sanayi sitesindeki torna atölyesinde çalışan Torna ustası Mehmet Salih Bartın’ın hikâyesini sizler için derledik. Dedesinin ve babasının da bu mesleği yaptığını söyleyen Bartın, yıllarını bu işe ayırdığını dile getirdi.

“3 AİLE BU DÜKKÂN SAYESİNDE GEÇİMİNİ SAĞLIYOR”
İlçede ilk tornacılık işletmesini babasının açtığını söyleyen Bartın sanayide en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden biri olduğunu ifade etti. 

İşini özenle yaptığını dile getiren Bartın, “Ailemizin çoğu zanaatkârdır. 35-36 yıldır bu işi sürdürüyoruz. 3 aile bu dükkân sayesinde geçimini sağlıyor. İşletmemizde eskiden 7 kişi çalışıyordu. Ama ekonomik krizden dolayı bazı arkadaşlarımız ayrılmak zorunda kaldı” dedi. 

“YÜKSEKOVA’NIN SANAYİSİ ÇEVRE İL VE İLÇELERDEKİ SANAYİSİ KADAR GELİŞMİŞ" 

Yaz aylarında saat 08.00’de iş başı yaptıklarını aktaran Bartın, “ Kış aylarında  saat 09.00 gibi açıyoruz fakat kış mevsiminde burası çok soğuk oluyor. Dükkânımızın önü açık ve demirler soğuk olduğu için üşüyoruz. İşimiz çok zor ama geçimimizi sağlamak için çalışıyoruz. Araba parçaları, eksik parça üretimi gibi işler yapıyoruz. Yüksekova’nın sanayisi Hakkari,  Şemdinli, Esendere çevre il ve ilçelerden daha çok geliştiği için oralardan da müşterilerimiz çok oluyor. Bizde müşterilerimiz kaybetmemek için işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz ”ifadelerini kullandı. 

“BİRÇOK MAKİNEYİ KENDİMİZ ÜRETTİK”

Bartın işe başlarken birçok eksik makineyi kendi çabalarıyla yaptıklarını belirterek, “Özellikle araba tamiri için bazı makinelerimiz eksikti. O makineleri kendi malzemelerimizle yaptık. İşimiz hem zor hem de tehlikeli.  Allah korusun makineye elimizi, kolumuzu kaptırabiliriz. O yüzden çok dikkatli olmamız gerekir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.