YÜTSO'dan yıl sonu değerlendirme toplantısı

YÜTSO'dan yıl sonu değerlendirme toplantısı

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası 2023 yılı faaliyetlerini oda yönetimi ile beraber basın mensuplarıyla paylaştı.

A+A-

MUSA DÜZENCİ / YÜKSEKOVAGÜNDEM

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası'nın konferans  salonunda yapılan değerlendirme toplantısında ulusal ve yerel basının sorularını yanıtlayan Oda Başkanı Salih Özdemir, 2022 yılının Kasım ayında Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odasının yönetimini ekibiyle beraber devraldığını söyledi.

Yıl sonunda yerel ve ulusal basınla bir araya gelip, odanın  2023 yılı faaliyetleri hakkında bilgi vermek ve 2023 yılının genel bir değerlendirmesi yapmak için toplandıklarını belirten  Özdemir şunları kaydetti:

"2023 yılının Kasım ayında yapılan oda organ seçimlerinden sonra devraldığımız yönetimimiz ve meclisimizle ile birlikte öncelikli olarak; Şubat ayında malumunuz acı bir şekilde yaşanan depremle karşı karşıya geldik. İlçemizdeki STK’larla birlikte deprem bölgesi için kollektif bir çalışma yürüterek deprem bölgesine hem ayni hem de maddi destekte bulunduk.

2023 yılında odamıza kayıtlı bulunan gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizi DUBAİ’de gerçekleştirilen Uluslararası Gıda Fuarı olan Gulfood gıda fuarına götürdük. Üyelerimizin ticaretlerinin gelişmesi yönünde verimli bir çalışma gerçekleştirdik. Aldığımız geri dönüşlerle de olumlu sonuçlar elde ettik.

y1-002.jpg

"Yüksekova'nın turizm potansiyelini arttırmak için harekete geçtik"

Nisan ayında İran ve Irak ülkeleriyle ticari ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi için Yüksekova turizminin geliştirilmesi ve bölgenin tanıtımın yapılması için 100 kişilik bir İranlı ekibi bölgemizde ağırladık. Aynı şekilde bizlerde turizm acentelerimiz ile birlikte bölgemizin tanıtımını yaparak, bölgemizi turistler için cazibe merkezi haline getirebilmek ve gümrük kapılarındaki sorunların çözülmesi yönünde İran ve IRAK ülkelerine çeşitli ziyaretler gerçekleştirdik. Yüksekova’nın turizminin gelişmesi için atılan bu ilk adımla bölgemiz açısından olumlu sonuçlar elde ettik. 

y2-002.jpg

"Bölgemizin sorunlarını Cumhurbaşkanımıza ilettik"

Kasım ayında Cumhurbaşkanı Külliyesinde düzenlenen istişare toplantında Sayaın Valimiz ile birlikte katılım sağladık. Toplantıda;  bölgemizle ilgili sorun ve çözüm önerilerini dile getirdik.

Toplantıda destek ve teşviklerin iyileştirilmesi ve Yüksekova başta olmak üzere, bölgede dez avantajlı durumda olan il ve ilçeler için  7. Teşvik bölgesinin oluşturulması ve buradaki demografik yapılar, ticari sirkülasyonlarda göz önünde bulundurulacak gerekli düzenlenmelerin yapılması gerektiğini aktardık.

"Sınır kapılarımız ile ilgili sorunları dile getirdik"

Esendere Sınır Kapısında Zirai Karantina Müdürlüğünün açılması ve yapılacak gıda ihracatı ve ithalatının kolaylaştırılmasının sağlanmasını talep ettik.

Esendere Sınır kapısında günübirlik veya bavul ticaretinin önünün açılması, Sınır Ticareti Merkezi kapsamında her sene verilen İthalat-İhracat kotaların aktif olmayan sınır kapılarında bulunan kotaların da Esendere sınır kapısına devredilmesi sınır ticaretinin gelişmesi yönünde ki konuları ele aldık.

"Derecik-Mergesor Sınır Kapısı ise Türkiye ile Irak arasında üçüncü sınır kapısıdır"

Derecik Sınır Kapısının da bir an önce araç geçişlerine açılması gerekliliğini bahsi geçen istişare toplantısında dile getirdik. Yüksekova’ya en yakın yer olan Şemdinli ilçesinde bulunan Orman Şefliğine gidiş ve gelişlerde sıkıntı yaşandığı özellikle kış aylarında ulaşımın zor olduğu, Yüksekova’nın hem potansiyel, hem de nüfus anlamında orman şefliğine ihtiyaç olduğu çalışmalarımız sonucunda tespit edilmiştir.

Bu nedenle bu sorununda çözülmesi, Odamıza kayıtlı üyelerimiz tarafından bankalarla ile ilgili yaşanan sorunlardan teminat mektupları ve kredilerin düşük değerlerle kullandırması ve yereldeki tüccarlarımızın ticaretlerinin önündeki engelin kaldırılması gerekliliği gibi konuları katıldığımız istişare toplatışında dile getirdik. Hakkâri genç nüfusun yoğun olduğu yerlerin başında gelmektedir

"Oda olarak genç istihdamına çok önem vermekteyiz"

Yüksekova’da  kurulacak Organize Sanayi Bölgesi (OSB)nin içerisinde bir tekstil kent kurulması için talepleri ilgili kurum ve kuruluşlara ilettik. Bu konunun da takibini oda olarak sağlayacağız. Yine OSB ile ilgili yatırımcıların bölgeye gelmesi için çalışmalarımız devam etmektedir. Bölgemizi ilgilendiren bütün konuların, sorunların çözümü için ekibimle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.2024 yılında da aynı şiarla bölgemizin, ilçemizin sosyo-ekonomik anlamda kalkınması, ve gelişmesi yönünde çalışmalarımız devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.