Erdoğan: Diyanet Başkanı’na uçak tahsis edeceğiz

Erdoğan: Diyanet Başkanı’na uçak tahsis edeceğiz

Diyanet İşleri Başkanı Görmez’e tahsis edilen makam aracı tartışmalarına değinen Cumhurbşkanı Erdoğan, “Bunu Ahmet (Davutoğlu) Bey ile konuşacağım. Diyanet İşleri Başkanımız, yurtdışı ziyaretlerine şu anda havuzda bulunan uçaklarımızdan kullanmak suretiyl

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV – Star ortak yayınında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı.

Programda Erdoğan'a, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın dün açılışı yapılan Selahaddin Eyyubi Havalimanı için “Keşke herkesin cumhurbaşkanı olabilseydi de, kurdelayı birlikte kesseydik”açıklaması da soruldu.

Erdoğan, “Bugün onun oraya gelmesi önemli değil onu gönderenlerin oraya gelmesi önemli. Bizim için önemli olan Hakkari halkının oraya gelmesiydi?” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e tahsis edilen makam aracına yönelik tartışmalara da değinen Erdoğan, yurtdışı ziyaretlerinde Görmez'e uçak tahsis edilmesi için Başbakan Ahmet Davutoğlu ile konuşacağını söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘Milletin oyuyla cumhurbaşkanı olmuşum'

“Herkes beni eleştirebilir. Geçmişte de Allah rahmet eylesin Turgut beye hakaretamiz ifadelerle saldırmışlardı. Aynı şey sayın Demirel içinde yapılmıştı medya tarafından. Bu hakaretleri yapanların bir defa benim milletimin tarafında olduğumu bir sorumluluk mevkiinde olduğumu gözardı etmesinler.

“Sorumluluk mevkiinde olduğum sürece elimden ne geliyorsa ülkemin milletin menfaatine bunu yapmak durumundayım. Ben dışarıdan cumhurbaşkanlığı makamına gelmiş birisi değilim, belediye başkanlığından, başbakanlıktan gelmiş birisiyim ve ilk defa milletin oyuyla cumhurbaşkanı olmuş birisiyim.

‘Otoriter olsam öyle der miydim?'

“Şu anda hükümet bu yeni oluşumla birlikte nasıl bir tablo ortaya çıkacak onu göreceğiz. Ama benim başbakanlığım döneminde partimin uzlaşma komisyonuna yaklaşım anlayışıyla yeni dönem nasıl olur bilemem. O dönem ortaya olumlu bir yaklaşım koyduk. Baskıcı, otoriter diyenlere ben bu kadar baskıcıysam, otoritersem 320 milletvekiline sahip bir partinin başkanı olarak anayasa uzlaşma komisyonunu oluştururken diğer partilere sizlerle eşit sayıda üyelerle oluşturalım der miydim?

Selahattin Demirtaş

“Muhatap almak istemem. Önce bu ülkenin cumhurbaşkanına kullandığı kelimeleri cümleleri çok çok iyi bilecek. Birçok yerde beni Cumhuriyet Halk Partisi'nin belediye başkanları gelir karşılar, Milliyetçi Hareket Partisi'nin belediye başkanlarının geldiği yerler var ve ben de o belediyelere ziyarette bulunurum. Ama şu anda HDP'nin belediye başkanlarının beni karşıladığı bir il olmadı. Mardin'e gittim gelemedi, Diyarbakır'a gittim gelemedi. Dağdan yönetilen bir parti ile, dağdan yönetilen bir belediye ile nasıl bu diyalogu kuracaksınız?

“Bunlar kendi iradeleri ile belediye yönetmiyor ki dağdan yönetiliyor. Bunlar batıda farklı konuşuyor Güneydoğu'da farklı konuşuyor. Eğer bu kadar Selahattin Eyyubi Havalimanı'na aşıksa iki yıldır gecikirken bu parlamentoda milletvekiliydi niye bir tehdit edenlerle mücadele vermediniz? Bunlar samimi değiller. Bugün onun oraya gelmesi önemli değil, onu gönderenlerin oraya gelmesi önemli. Bizim için önemli olan Hakkari halkının oraya gelmesiydi.

“Ben iki hastane açtım Yüksekova'da ve Hakkari'de 150'şer yataklı. Bunlar vatandaşı tehdit ettiler ve vatandaş gelemedi açılışlara. Bunların bu ülkede barış diye, kardeşlik diye, birlik diye dertleri yok. Kendi kan kokan ideallerini, ideolojilerini gerçekleştirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Van'da musluklardan su akmıyor kan akıyor. Biz ne oluyoruz diyince Van'a gidince baktım su akıyor. 6-8 Ekim olaylarını düşünün sokağa kim davet etti herkesi bu beyefendi değil miydi? 50 kişi öldü. Milletimin bunları görmesi ve bilmesi için meydanlardayım.

Diyanete uçak

“Bugün 320 bin liralık bir Mercedes'i lüks olarak değerlendirir misiniz? Bu ülkenin Diyanet İşleri Başkanı kullanıyor bunu. Bugün genel başkanların hepsinin altında ya Mercedes ya Audi vardır. Bizim de bakanlarımızın hepsinin altında bunlar var. Ben önceden bilgi sahibi olsam ‘sakın iade etmeyin' derdim. Çünkü bu Diyanet makamı sıradan bir makam değil. Bu milletin yüzde 99'u Müslüman ve bu tüm Müslümanların itibar makamıdır. Böyle bir makam bu saygısızlığı yapmak bu hakareti yapmak bir defa yenilir yutulur bir şey değil.

“Mehmet Görmez Bey sadece Türkiye'nin dini lideri değildir adeta İslam dünyası içinde bu coğrafyanın saygın bir dini lideridir. Ama bunların dinle diyanetle alakası olmadığı için böyle yaklaşıyorlar. Ben de dedim ki şu anda Cumhurbaşkanlığı demirbaşında olan zırhlı Mercedes'lerden birisini tahsis edeceğim. Diyanet İşleri Başkanımıza bunlardan birisini verdik. Şu anda gönlüm hoşnut.

“Bu beyefendiler niçin şöyle bir Hıristiyan dünyasına bakmazlar. Vatikan'da dini liderin özel uçağı var. Zırhlı araçları var. Bizim dini liderimiz tarifeli uçakla seyahat edecek. Ben geçenlerde onu da söyledim, Ahmet Bey (Davutoğlu) ile onu da konuşacağım. Diyanet İşleri Başkanımız, yurtdışı seyahatlerine şu anda havuzda olan uçaklarımızdan kullanmak suretiyle gitsin. Niçin tarifeli uçakla gitsin? Oralarda zamana oynuyorsunuz, bunları görmemiz lazım. Bu saygısızlıkları yapanların bırakın kendilerini çocuklarının altında lüks yarış otomobilleri var. Kendilerinin kullandıkları zaten fevkalade.

Çözüm süreci

“Frene basmış olsak bugün Hakkari'de olmazdık. Batman, Mardin, Siirt yine o bölgede 6 vilayete gittim oralarda olmazdım. Sayın Başbakan zaten tamamını dolaşıyor. Biz buna demokratik açılımla başladık. İkinci etabında milli birlik ve kardeşlik projesi dedik. Üçüncü bölümdeyse çözüm süreci dedik devam ediyoruz.

“Çözüm sürecini duraklatmak isteyenler olursa o zaman hükümetle oturacağız B planımız ne olabilir, C planımız ne olabilir bunları da konuşacağız.

Dolmabahçe ve İzleme Komitesi

“Dolmabahçe ile ilgili olarak orada o kişilerle bir karenin içinde yer almayı hükümetimiz için doğru bulmadım. Bana göre o kare yanlıştı. O karenin içinde olanlardan birisinin dün akşam milletvekillerimizden birisine telefonla bağlandığında “konuşma lan” diyor. Bu adamlarla gidilir mi? Görüşme yapacaksanız yapın ama kalkıp aynı karede yer almayı doğru bulmadım. Benim dönemimde de bu tür görüşmeler olmuştur ama hiç birisi bir fotoğraf karesi olmamıştır.

“İzleme Komitesi'ne gelince ne demek izleme komitesi. Bu ülkede izleme komitesinin işini devlet kendi birimleriyle bunu yapar, dışarıdan sipariş kişilerle bu işin izlemesi yapılmaz. Akil insanları kuran benim başlattık yürüttük. Ama ondan sonra işte onların içinde şunları seçelim olmaz böyle bir şey. O zaman devlet kendi varlığından vazgeçer. Zaten şu anda bizim izleme komitemiz var. MİT onu yapıyor şu anda.

‘Devlet gereğini yapacaktır'

“Siz kalkıp milleti 6-7-8 Ekim'de sokağa dökeceksiniz, 50 kişi ölecek bu kan değil mi? Başında olduğu partinin belediyesi musluklardan kan akıtacak bu kan değil mi? Burada herkes nerede durması gerektiğini belirlemesi lazım. Burada biz bu vatandan, bu milletten yana mı olacağız yoksa musluklardan kan akıtanlardan yana mı olacağız? 5. Kattan Yasin'i atıp öldürenlerden yana mı olacağız?

“Bunları ortaya getirdiğimiz zaman biz sert oluyoruz, bizi tehdit edenler, ailemizi tehdit edenler çok yumuşak oluyor. Çözüm süreci dediğimiz bizim ortaya koyduğumuz bir süreçtir ve bu devam edecek. Ama bunlar bu işin kurallarına uydukları sürece devam eder. Kurallara uymadıklarında devlet de gereğini yapacaktır.

Kıbrıs sorunu

“Mustafa Bey'in Türkiye ziyaretinde bunları kısmen konuştuk. Temenni ederiz ki çözüme giden bir yol olsun. Bunları hep konuştuk. Bu görüşmelerde olumlu bir netice çıkarsa Kıbrıs bir sorun olmaktan çıkar  ve hem Kuzey hem Güney Kıbrıs iki kurucu devlet esaslı bir yapıyla bir adım atılmış olur. Ama biz hiçbir zaman garantör ülke olmaktan doğan haklarımızı bırakamayız.”İMC

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.