Erkekler Nisan’da 20 kadın öldürdü

Erkekler Nisan’da 20 kadın öldürdü

Bianet’in çetelesine göre, erkekler Nisan’da 20 kadın öldürdü. 2015’in ilk dört ayında ise, erkekler 94 kadın öldürdü, 42 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 102 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı, 100 kadını taciz etti.

A+A-

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Nisan'da 20 kadını öldürdü; 18 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; iki kadını seks işçiliği yapmaya zorladı; 24 kadın ve kız çocuğunu yaraladı; 12 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu; iki kadına ellerindeki görüntülerle şantaj yaptı; iki kadını ölümle tehdit etti.

2015'in ilk dört ayında, erkekler 94 kadın öldürdü; 42 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 102 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı; 100 kadını taciz etti.

Cinayet

Erkekler Nisan'da 20 kadını, iki çocuğu ve yanlarındaki dört erkeği öldürdü. Bu cinayetlere ek olarak sekiz kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu, bunların altısının intihar ettiği iddia edildi; cinayet sonucu öldürülmüş iki kadının ise failleri belirlenemedi.

Nisan ayında öldürülen 20 kadının yüzde 40'ını kocaları, yüzde 20'sini sevgilileri, yüzde 15'ini eski partnerleri öldürdü: Yedi kadını resmi nikahlı kocaları, birini dini nikahlı kocası, dördünü sevgilileri, birini eski kocası, birini eski nişanlısı, birini eski sevgilisi, ikisini tanıdıkları/arkadaşları olan erkekler, birini akrabası, birini arkadaşının damadı, birini damadı öldürdü.

Cinayetlerin yüzde 40'ı ateşli silahlarla, yüzde 25'i bıçakla, yüzde 20'si boğarak, yüzde 10'u boğazını keserek işlendi: Beş kadın bıçakla, dördü pompalı tüfek, üçü tabanca, biri tüfek, dördü boğularak, ikisi boğazı kesilerek, biri dövülerek öldürüldü.

Kadınların yüzde 20'si boşanmak/ayrılmak istedikleri ya da evlenme/barışma tekliflerini reddettikleri için öldürüldü.

Bir kadın, kendisini daha önce altı kez öldürmeye çalışan kocası hakkında çıkarttığı uzaklaştırma kararına rağmen öldürüldü. Bu ay öldürülen bir başka kadın kocası hakkında şikayette bulunmuş ancak tehditler üzerine geri çekmişti. Cinayetlerden biri ise bir karakolun yan sokağında işlendi.

Nisan ayında kadın katillerinden ikisi cinayetin ardından intihar etti, biri güvenlik güçlerine teslim oldu.

Nisan ayında kadın katillerinin yaşları 20 ila 56, öldürülen kadınların yaşları 21 ila 58 arasında değişti.

Kadın katlinin yaşandığı iller Adana (2), Ankara (2), Antep, Bursa, Hatay, İstanbul (2), İzmir, Kırıkkale, Manisa, Maraş, Mardin, Mersin, Osmaniye, Samsun, Siirt ve Uşak (2).

Tecavüz

Nisan'da erkekler 11 ilde 18 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti. İki kadını seks işçiliği yapmaya zorladı.

Tecavüz mağdurlarının yüzde 61'i 18 yaşından küçük kız çocuklarıydı.

Beş tecavüzcü ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı; dokuz tecavüzcü tutuklandı, diğerlerine dair bilgiler haberlerde yer almadı.

Tecavüzlerin yüzde 16.6'sının failleri taksi, minibüs ve servis şoförleri, 16.6'sının failleri kız çocuklarının sosyal medyadan tanıştığı erkekler, yüzde 11'inin failleri kamu görevlileriydi: Bir kız çocuğuna taksi şoförü, bir kız çocuğuna okul servisi şoförü, bir kadına minibüs şoförü, bir kız çocuğuna kendisini emniyete götüreceğini söyleyen bir belediye görevlisi, bir kız çocuğuna okul müdürüyle bir öğretmeni, bir kadına Dernekler İl Müdürü, bir kadına akrabası, iki kadına ayrılmak istedikleri sevgilileri, üç kız çocuğuna sosyal medyadan tanıştıkları erkekler, iki kadına tanıdıkları/arkadaşları, birine tanımadığı bir erkek tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu. Üç tecavüz vakasında faillerle ilgili bilgi yer almadı.

Tecavüzlerin yüzde 27,7'si kadın ve kız çocuklarının alıkonulduğu evlerde, yüzde 22,2'si mağdurların evlerinde yaşandı: Beş kadın ve kız çocuğu alıkonulduğu evde, dördü kendi evinde, ikisi zorla götürüldüğü ormanlık alanda, ikisi sokakta, biri okul servisinde tecavüze uğradı. Dört tecavüzün yaşandığı mekanlar haberlerde yer almadı.

Nisan'da tecavüzcülerin yaşları 19 ila 53, tecavüze uğrayanların yaşları 12 ila 84 arasında değişti.

Tecavüzlerin yaşandığı iller Adana (5), Antalya, Balıkesir, Bolu, Erzurum, Hatay, İzmir (2), Kayseri, Kocaeli, Mardin (3) ve Urfa. Fuhşa zorlama vakalarının yaşandığı iller Antep ve Kayseri.

Şiddet – yaralama

Erkekler Nisan'da 24 kadın ve kız çocuğunu yaraladı. Fiziksel şiddet vakalarının ikisi adliye önünde yaşandı.

Kadınların yüzde 12,5'i boşanmak istediği ya da barışmayı reddettiği için şiddete maruz kaldı. Şiddet – yaralama vakalarının yüzde 8'i uzaklaştırma/koruma kararlarına rağmen yaşandı.

Kadınların yüzde 62,5'i kocalarından şiddet gördü: 15 kadın kocasından (biri dini nikahlı kocası, biri ayrı yaşadığı kocası), ikisi damadı, biri eski kocası, biri babası, üçü akrabaları, biri hizmet verdiği bir kişi tarafından, biri kendilerini polis olarak tanıtarak evine gelen erkeklerce yaralandı.

Vakaların yüzde 50'si ölüme sebebiyet verebilecek yöntemlerlegerçekleşti: 12 kadın darp edildi, altısı bıçakla, ikisi tabancayla, dördü tüfekle yaralandı.

Karısını tabancayla ağır yaralayan bir erkek intihar etti.

Nisan'da kadınlara yönelik şiddet – yaralanma olaylarının yaşandığı iller Adana (2), Adıyaman, Aksaray, Aydın, Balıkesir, Çorum, Denizli, Diyarbakır (2), Hatay (3), İzmir (2), Kırıkkale, Malatya, Mersin (2),  Sakarya, Trabzon (3), Zonguldak.

Taciz

Nisan'da erkekler 12 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu; iki kadına ellerindeki görüntülerle şantaj yaptı; iki kadını ölümle tehdit etti.

Kadınların yüzde 75'i fiziksel olarak cinsel tacize uğradı; diğer taciz vakaları dijital taciz, sözle taciz ve ısrarlı takip şeklinde yaşandı: dokuz kadın fiziksel tacize, biri sözlü tacize, biri ısrarlı takibe, biri dijital şiddete maruz kaldı.

Taciz olaylarının yüzde 67'si sokakta, yüzde 17'si asansörde yaşandı: Sekiz kadın sokakta, ikisi asansörde, biri bir mağazanın soyunma kabininde, biri telefon ve internet aracılığıyla tacize uğradı.

Taciz vakalarının yaşandığı iller Antalya, Adıyaman, Hatay, İstanbul, Kütahya (3), Muğla ve Samsun (5).

Şantaj

Bir kadın ve bir kız çocuğu cinsel içerikli görüntülerle şantaja maruz kaldı. Bunlardan biri internet aracılığıyla, biri okulda yaşandı. Faillerden biri tanımadık bir erkek, diğeri okul arkadaşlarıydı.

Tehdit

İki kadın ölüm tehditlerine maruz kaldı. Tehditlerden biri telefonda, biri işyerinde gerçekleşti.

Faillerden biri eski sevgili, biri ise hakkında uzaklaştırma kararı bulunan eski kocasıydı.

Tehdit olayları Trabzon ve Kocaeli'de yaşandı.

Bölgelere göre

Nisan ayında toplam 79 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

79 vakadan 22'si Akdeniz, 14'ü Ege, 13'ü Karadeniz, 12'si Güneydoğu Anadolu, dokuzu Marmara, yedisi İç Anadolu, ikisi Doğu Anadolu bölgelerinde yaşandı.imc

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.