Hakkari'de konuşan Japon Deprem Uzmanı 'Her an Deprem olabilir'

Hakkari'de konuşan Japon Deprem Uzmanı 'Her an Deprem olabilir'

Hakkari Valiliği ve Hakkari Belediyesi tarafından Gençlik Merkezinde ‘Depremsellik Semineri düzenlendi.

A+A-

Seminere Vali ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, vali yardımcıları, kaymakamlar, belediye başkan adayları, siyasi parti temsilcileri ve kurum amirleri katıldı.

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki ve Afet Yönetimi Uzmanı Faruk Görünüş’ün konuşmacı olarak katıldığı seminerde konuşan Vali ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, Türkiye’nin deprem geçmişi, Hakkâri bölgesinin fay yapısı, Hakkâri’de devam eden deprem tedbiri çalışmaları ve planlanan yeni yapılaşma alanları ile sosyal konut projeleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Depreme karşı alınabilecek en büyük tedbirin, devletin koymuş olduğu kurallara, yönetmeliklere uygun yapılar yapmak olduğuna dikkat çeken Vali Çelik, “Bu iradeyi hep birlikte ortaya koymak zorundayız.

Hakkârimizdeki durumu da bu çerçevede ele alıyoruz. Yapı stoğunun güncellenmesi ve yapı stoğu risklerinin analizi için üniversite ve belediye ile bir çalışma başlattık. Hakkâri’deki 2 bin 500 yapının karot örneklerinin alınıp binaların depremselliği hakkında raporları vatandaşlarımızla paylaşacağız.

Devamındaki kentsel gelişim sürecini de hem vatandaş ve bireyler olarak hem de kamu kurumları olarak tüm Hakkâri’yle hep birlikte yönetmek zorundayız. Bu iradeyi. ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ prensibine oturtmuş durumdayız” dedi.

Meclisten alınan kararlarla Hakkâri merkez mücavir saha içerisine Otluca bölgesini almaya karar verdiklerini belirten Çelik, “Sağlam zemin analizleriyle şehrin yeni yapılaşma alanlarını Otluca bölgesine doğru kaydırmak ve kentsel dönüşüm sahalarının o tarafa doğru geçmesi için bir irade ortaya koyduk. Bu sürecin bir sonraki aşaması TOKİ ile devam edecek. Sosyal konut projesinin ihale süreci akabinde devam edecek desteklerle beraber kentsel dönüşüm ve sosyal konut yapma projesini de hep beraber güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki’nin Türkiye’deki fay hatları ve deprem riski, tsunami ve depremlerin oluşumu, Türkiye ve Japonya’nın işbirliği yaptığı projeler hakkında bilgiler vermesi ile devam eden seminerde, Afet Yönetimi Uzmanı Faruk Görünüş ise deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili sunum yaptı. Soru ve cevap bölümü ile devam eden seminer, plaket takdimi ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.