Hakkari'de yakalan Alageyiklerin Çorum'a götürülmesine tepki!

Hakkari'de yakalan Alageyiklerin Çorum'a götürülmesine tepki!

Hakkari'nin Derecik ilçesinde jandarma ekiplerince kamyonetin kasasında yakaladığı 4 Alageyik, Çorum bölgesindeki doğal üretim merkezine gönderildi.

A+A-

Hakkari'nin Derecik ilçesinde Ekim ayında jandarmanın yol kontrol noktasında durdurulan kamyonetin kasasında bulunan 4 alageyik,  Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde götürülerek koruma altına alındı.

Merkezde yaklaşık bir aydır koruma altında bulunan  alageyikler, doğal popülasyonun desteklenmesi amacıyla  Çorum bölgesi geyik üretim merkezine gönderilmesine tepkiler yağdı. Ala geyiklerin Çoruma değil yine yakalandıkları Hakkari bölgesine geri bırakılmasını istediklerini belirten Cilo Dağcılık Kulübü Başkanı Hacı Tansu, Bunun kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.

Tansu; ‘Bizler zaman zaman ilimizin çeşitli bölgelerinde faaliyetleler yapıyoruz. En son Hakkâri bölgesindeki 2014’te iki tane Alageyiği fotoğrafladık. Ondan sonra onları bir daha bulamadık. En son Şemdinli Derecik ilçesinde Jandarma ekipleri 4 tane Alageyiği yakaladı. Daha sonra Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğüne götürülüp tedavi altına alındı. Bunların tedavisi bitti ama Hakkâri bölgesine değil de Çorum bölgesine gönderildiklerini öğrendik. Bu kabul edilemez bir durumdur. Bun hayvanların asıl mekânı Hakkâri’dir. Eğer popülasyonsa eğer korumakla Hakkâri’de dağa iyi korunacakları biliyoruz. Çünkü ala geyiklerin nesli tükenmek üzeredir. Hakkari Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube müdürlüğün bu konu üzerinde durmasını istiyoruz. Hayvanlar Çoruma değil de yine kendi doğası Hakkâri bölgesine bırakılmasını istiyoruz’’ dedi.

Prof. Dr. Lokman Aslan ise, " Hakkari'de yakalan Ala geyiklerin daha güzel yaşayacakları ortamlara kavuşmaları için DKMP 14. Bölge Müdürlüğü ile birlikte hayvanların nakillerini sağladık. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde alageyik korunma ve üretme istasyonları var. Bu istasyonlardan faydalanmak üzere Çorum bölgesine götürüldü. Alageyikler buradaki koruma alanında neslinin devam ettirilmesi için çalışmalarda yer alacaklar"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.