Sinovac'tan aşı açıklaması: Aşımızın etkinliği kanıtlandı

Sinovac'tan aşı açıklaması: Aşımızın etkinliği kanıtlandı

Türkiye'nin de kullanmaya hazırlandığı Çin menşeli aşının koruma oranlarına ilişkin farklı veriler konusunda üretici firma Sinovac'dan açıklama geldi.

A+A-

Türkiye'nin de 50 milyon doz aşı alacağı Çin firması Sinovac, aşının etkinlik oranları konusundaki farklı veriler hakkında ilk kez açıklama yaptı. Sinovac Biotech şirketinin Başkanı Yin Weidong, üretim kapasitelerini artıracaklarını açıkladığı basın toplantısında, Faz-3 sonuçlarına dair Brezilya, Endonezya ve Türkiye'den gelen farklı sonuçları da değerlendirdi. 

'DENEMELERDE KULLANILAN AŞILAR AYNI PARTİ ÜRETİMDEN'

Yin, farklı ülkelerdeki testlerin farklı şekillerde tasarlandığını ama kullanılan aşıların aynı partiden gönderildiğini söyledi. Yin, "Bu Faz-3 klinik denemeleri, CoronaVac aşısının dünya çapındaki güvenilirliğinin ve etkinliğinin iyi olduğunu kanıtlamak için yeterli" diye konuştu.

ÜRETİM KAPASİTESİ YILDA 1 MİLYAR DOZA ÇIKARILACAK

Sinovac yöneticisi, yıllık aşı üretimini de şubat ayında iki kat artırarak 1 milyar doza çıkarmayı planladıklarını açıkladı.

BREZİLYA NE AÇIKLADI?

Brezilyalı yetkililerin dün yaptığı açıklamada, CoronaVac isimli aşının ülkedeki Faz-3 denemelerinde yüzde 50.38 oranında 'genel koruma' sağladığı belirtilmişti. Sinovac'ın Brezilya'daki ortağı Butantan Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, bu oranın içinde aşı denemelerine katılıp Covid-19'a yakalanan ama hastalığı klinik tedavi ihtiyacı hissetmeyecek derece hafif geçirenler ile asemptomatik vakaların da bulunduğu bilgisi verilmişti.

Açıklamada, Brezilya'daki denemelerin salgının ağır seyrettiği bir dönemde yapıldığı, testlere sağlık çalışanları ve 60 yaş üzeri gönüllülerin de katıldığı, bu nedenle Faz-3 sonuçlarının diğer ülkelerde elde edilen sonuçlarla karşılaştırılamayacağı yorumu da yapılmıştı.

ENDONEZYA VE TÜRKİYE'NİN ORANLARI FARKLI

Öte yandan, aşı için Endonezya'da yapılan deneylerde yüzde 65 koruma oranı sağlandığı açıklanmış ve aşıya acil onay verilmişti. Türkiye ise Faz-3 denemelerinin ara sonuçlarında yüzde 91,25 oranında koruma ölçüldüğünü duyurmuştu. Türkiye ve Endonezya'dan farklı olarak, Brezilya'daki denemelere 60 yaş üstü gönüllüler de katılmıştı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.