Dondurulmuş gıdadan korona virüsü bulaşır mı?

Dondurulmuş gıdadan korona virüsü bulaşır mı?

Çin'in başkenti Pekin'de yeni bir salgının patlak vermesiyle beraber uzmanlar Covid-19'un dondurulmuş gıdalardan bulaşma riskini tartışıyor. Bir gıda pazarındaki somon kesme tahtalarında korona virüsünün tespit edilmesiyle sağlıkçılar bu konuda daha fazla

A+A-

Çin'in başkenti Pekin'de gıda pazarından kaynaklandığı düşünülen yeni brir salgının patlak vermesiyle, korona virüsünün bulaşma yolları yeniden incelemeye alındı. Xinfadi isimli gıda pazarında somon kesme tahtalarında korona virüsüne rastlanmasıyla beraber, yetkililer çiğ somon yemeye karşı uyardı.

Uzmanlar, dondurulmuş ve soğuk gıdalardan Covid-19'un bulaşma riskini değerlendirdi.

‘ÜÇ AYA KADAR YAŞAYABİLİR'

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden epidemiyoloji bölümü başkanı Wu Zunyou, korona virüsünün donmuş gıdaların yüzeyinde üç aya kadar yaşayabileceğini söyledi. Zunyou, Pekin'de patlak veren salgının büyük ihtimalle kontamine olmuş gıdalardan kaynaklandığını dile getirdi. Kesin bir kanıya varabilmek adına daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de aktardı.

‘DAHA FAZLA ARAŞTIRMA YAPILMALI'

Hong Kong Üniversitesi'nden viroloji profesörü Jin Dong-Yun, donmuş gıdalardan çoğunlukla Rota virüsü ve hepatit A gibi virüslerin bulaştığını söyledi. SARS-CoV-2'nin gıda tüketimiyle bulaştığına dair veri olmadığını dile getiren Dong-Yun, “Bir kişiye kontamine yüzeye dokunarak veya doğrudan gıda tüketimi ile korona virüsü bulaşmayacağını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekir” dedi.

‘YÖNERGELERE UYULURSA RİSK DÜŞÜK'

İsrail'in en büyük hastanelerinden Sheb Tıp Merkezi'nden Eyal Leshem, gıda veya ambalajlardan korona virüsünün bulaştığına dair bir kanıt olmadığını söyledi. Leshem, “Uygun gıda hazırlama yönergeleri uygulandığında donmuş gıdadan kaynaklanacak riskin oldukça düşük olduğunu düşünüyoruz” dedi.

SICAKLIK VE NEM ORANI ÇOK ÖNEMLİ'

Asya Pasifik Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Kongresi başkanı Paul Tambyah, Hong Kong'da yapılan araştırmada virüsün hayatta kalması için sıcaklık ve nem oranının önemli olduğunu söyledi. Tambyah, “Ön raporda virüsün 37 derecede yalnızca bir gün, 22 derecede bir hafta, dört derecede iki haftadan uzun süre yaşadığı tespit edildi” dedi.

Tambyah, sözlerine şöyle devam etti: “Markette patlak veren salgının binlerce kilometre taşınan dondurulmuş gıdalardan bulaştığı konusunda şüpheliyim. Muhtemelen, ağır şekilde enfekte olan biri söz konusu ancak bundan emin olamayız. Bu virüs maalesef bizi birçok kez şaşırttı.”

Mumbai'de Jaslok Hastanesi'nden Bulaşıcı Hastalıklar Bölüm Başkanı Om Shrivastav, “Bu virüsü beş aydan daha az süredir tanıyoruz. Bu özel korona virüsünün ortamda meydana gelen değişikliklere dayanıp dayanamayacağını söylemek için henüz erken” ifadelerini kullandı.

‘NE KADAR SOĞUK OLURSA VİRÜS O KADAR UZUN YAŞAR'

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı Küresel Salgın Uyarısı ve Müdahale Ağı'nın başkanı Dale Fisher, “Ne kadar soğuk olursa, virüs o kadar uzun yaşar. Bu, virüsün kış aylarında daha bulaşıcı olduğu teorisinin bir parçası. Et paketleme tesislerinde salgınların patlak verdiğini bildiğimiz için bu mümkün olabilir” dedi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.