Oksijensiz Beyin Felce neden oluyor

Oksijensiz Beyin Felce neden oluyor

Çocuklarda görülen nöromuskuler bir hastalık olan Serebral Palsi, günümüz tedavilerinin erken yaşta başlaması sayesinde, çocukların yaşam kalitelerinde önemli artışlar sağlayabiliyor.

A+A-

İSLAM DÜZENCİ - ÇAĞLAR DAĞDELEN - ÖZEL HABER

Hızla gelişen sağlık teknolojileri hastalığın görülme oranını doğrudan azaltmıyor, tedavilerde kesin sonuçlar elde edilemeyebiliyor olsa da, gelişmiş ülkelerde engellilerin topluma dahil edilmesi çalışmalarıyla bu vakaların olumsuz yanları azaltılabiliyor. Modern cerrahi ve rehabilitasyon yöntemlerinin uygun ve yaygın bir şekilde kullanılması sayesinde Serebral Palsi hastalarının çoğunluğunun, bağımsız ve üretken bireyler olarak yaşamaları sağlanabiliyor. Fizyoterapist Mehmet Hafit Bayır konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.

 SEREBRAL PALSİ NEDİR?

Serebral palsi, diğer adıyla beyin felci, doğum öncesinde veya sonrasında merkezî sinir sisteminin hareket işlev alanlarının hasar görmesinden dolayı oluştuğunu söyleyen Bayır, “Beynin oksijensiz kalması sonucu olabileceği düşünülüyor.

Tedavisi: Fizyoterapi, ergoterapi,(Ergoterapistler bire bir kişilerle, gruplarla veya  topluluklarla iş birliği içinde çalışmak için gerekli bilgi, beceri ve davranışlarla donatılan tıbbi, sosyal davranışsal, psikolojik, psikososyal ve ergoterapi bilimi alanında geniş eğitime sahiptir.) Çocuk gelişim uzmanınınhazırladığı gelişim destek programları ve Fizyoterapistin(yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; koruyucu programlar planlayan mesleki otonomiye sahip olan bir sağlık personelidir).Aileye vereceği danışmanlık, cerrahî müdahaleler ve medikal cihazlama ile sağlanır. Serebral palsili çocuklarda güçsüzlük, sertlik, yavaşlık, titreme ve denge bozukluğu gibi pek çok sorun gözlenebilir. Sorunlar hafiften ağıra değişiklikler gösteriliyor. Bunun dışında yoğun egzersiz programları, bu tablonun etkisinin kalkmasında medikal cihazlama ve cerrahî operasyonların önüne geçmiş. Serebral palsi etyolojisi (bir hastalığın nedeni ya da hastalığa yol açan çeşitli unsurların incelenmesi anlamında kullanılan tıbbi bir terimdir.)tam aydınlatılmamakla birlikte prematüre, düşük doğum ağırlığı, enfeksiyon, travma, beyin kanaması, doğumda yaşanan komplikasyonlar ve ilaç/madde bağımlısı anne gebeliği risk faktörleri olarak sıralanıyor. Hastalığın teşhisi genellikle 6-12 aylıkken konur. Nörolojik gelişimin tamamlanmasından sonra beklenilen baş tutma, yürüme gibi hareketlerin olmayışı serebral palsiyi düşündürmeli ve teşhisi muayene ile konulur.

TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Gelişen bilimsel araştırmalarla ve fizyoterapistlik alanında görülen yeni tekniklerle beraber Serebral palsi tedavisi alanında da önemli gelişmeler olduğunu aktaran Bayır, “Her hasta için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır.

NE TÜR TEDAVİ SEÇENEKLERİ VAR?

Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz Fizyoterapi yöntemleri, iş uğraşı terapisi ve ortez uygulamalarının yapılabileceğini ifade eden Bayır,“Fizyoterapi yöntemlerinden bizim de merkezimizde uyguladığımız Bobathın nörogelişimsel terapi yöntemleri, Zorunlu Kullanım Tedavisi, uzay terapi eğitimi, kinezyo-bantlama, Transkraniyal Doğru Akım tedavisi ve refleksoloji gibi yaklaşımlar fizyoterapist tarafından yürütülür. Ayrıca Hippoterapi (Atla Terapi), hidroterapi(suyla terapi) Nörofeedback (Nörogeribildirim), seri alçılamalar gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur.”

TEDAVİ PROGRAMINDA FİZYOAKTİF EKİBİ OLARAK NASIL BİR YOL İZLENMELİ?

Asıl olan çocukların rehabilitasyon programı hastanın yaşı ve fonksiyonel durumuna göre belirlendiğini ve Fizyoterapi programının başarılı olması için tedavinin mümkün olduğunca erken başlatılmasın önemli olduğunu belirleyen Bayır, “CP rehabilitasyonunda amaç. Anormal postür ve paternlerin düzeltilmesi, oluşabilecek deformitelerin önlenmesi, mobilizasyon, mevcut becerilerin geliştirilmesi, yeni becerilerin öğretilmesi, üst ekstremitelerin fonksiyonel kullanımını sağlamak, yürüme eğitimi vermek, anlaşılabilir konuşmayı öğretebilmektir. Aktif ve pasif eklem hareket egzersizleri, kas kuvvetini arttırmaya yönelik egzersizler, germe teknikleri, kardiyovasküler kapasiteyi artırıcı egzersizler, ortezleme, cerrahi girişimler gibi yaklaşımları içerir. Biz FizyoAktif ekibi olarak tüm hastalarımıza tamamen kişiye uygun bilimsel çerçevede bir tedavi ile ve bu tedaviye aileyi de dahil ederek daha aktif bir süreçle daha kısa bir sürede hastalarımızı maksimum performans düzeyine çıkarıyoruz. Bu çalışmalarımızın meyvelerini çok kısa sürede gördük ve görmeye de devam ediyoruz.”ifadelerini kullandı.

Bütün çocukların anneleri ile yakın ilişkiye ihtiyaçları vardır. Öğrenme doğum ile başlar. Öğrenme, anne ve bebek arasında göz ile ve yüz yüze ilişki kurarak başlar. Annenin yüz ifadesi çocukla yakın mesafedeki ilişkisi ve bu durumun günlük yaşantı içinde sık tekrarı, Fizyoterapi egzersizleri, sesler ve deri teması ile birleşerek çocukta olumlu etkiler yaratır. Buna karşılık yeterince ilgilenilmeyen bir çocuk ise daha yavaş ve daha az öğrenecektir. Çocuğun fiziksel gelişimi için önemli bir diğer faktör de oyundur. Oyun ilginç ve hoşlanılabilir ise, belirgin bir çaba olmaksızın aktif olarak düzenli bir şekilde devam eder. Çocuk için oyunun esası zevk verici olmasıdır. Çocuk ile egzersiz yaparken ne yapmak istediğinizi gösterdikten sonra beklemek, başarılı olduğu durumlarda memnuniyetinizi ifade etmek, desteğe ihtiyacı olan durumları önceden kestirerek yardımcı olmak onu olumlu etkiler ve çaba harcamasını arttırır. Anne-baba dereceli olarak yardımları azaltmalıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.